Kezdőlap Adatvédelem Adatvédelmi tisztviselő képzés
Adatvédelmi tisztviselő képzés
ISMERTETŐ
A kurzus struktúrája
 
2018. május 25-én hatályba lépett az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, a GDPR. Képzéseink és kiváló oktatónk dr. Sepsi Tibor közreműködésével igyekszünk segíteni a szabályok értelmezésében és a gyakorlatba történő átültetésében.
 
A NAIH állásfoglalásait itt találja.
 
2 oktatási napból álló, kiscsoportos, gyakorlatorientált kurzus.
 
 
A jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését. Természetesen a hallgatóknak folyamatos lehetőségük van a saját szakmai területüket/érdeklődési körüket érintő kérdések felvetésére.
A megszerzett ismeretek alkalmazására való felkészülést mintákkal segítjük (pl. adatkezelési tevékenységek nyilvántartása excel)
Kiemelten foglalkozunk a GDPR-ral.
 
KVÍZ!
Tesztelje adatvédelemmel kapcsolatos ismereteit! 

A kiscsoportos Adatvédelmi tisztviselő (korábban adatvédelmi felelős) képzés során - a létszámból adódóan -  konzultációs lehetőséget is biztosítunk!
 
Az Adatvédelmi Munkacsoport részletesen foglalkozik az adatvédelmi tisztviselő jogállásával, kijelölésével és tevékenységének alapvető szabályaival. Ez az iránymutatás elérhető magyar nyelven is: A 29-es Munkacsoport iránymutatásai 
"A GDPR értelmében bizonyos adatkezelők és adatfeldolgozók kötelesek adatvédelmi tisztviselőt kijelölni. Ez a kötelezettség kiterjed minden közhatalmi szervre vagy egyéb, közfeladatot ellátó szervre (függetlenül attól, hogy milyen adatokat dolgoz fel), valamint egyéb olyan szervezetekre, amelyek fő tevékenysége az egyének szisztematikus, nagymértékű megfigyelése, vagy amelyek a személyes adatok különleges kategóriáit nagy számban kezelik.
Abban az esetben, ha a GDPR kifejezetten nem írja elő adatvédelmi tisztviselő kijelölését, a szervezetek számára bizonyos esetekben hasznosnak bizonyulhat, ha önkéntes alapon jelölnek ki adatvédelmi tisztviselőt."
(A 29. cikk szerinti munkacsoport)
 
A rendeletben nincs előírva, hogy az adatvédelmi tisztviselőnek milyen végzettséggel kell rendelkezni. Az adatvédelmi tisztviselőt körültekintően, a szervezeten belüli adatvédelmi kérdések megfelelő figyelembevételével kell kiválasztani (NAIH állásfoglalás)
 
 
Miért a Sämling Adatvédelmi tisztviselő képzése?

Szeretne a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályokkal tisztában lenni, és megismerni a gyakorlatot?
 
Jöjjön el a Sämling Kft. által szervezett 2 napos Adatvédelmi tisztviselő (korábban adatvédelmi felelős) képzésre, amelyet
- kényelmes helyszínen tartunk,
- kávészünetekkel (reggeli és délutáni bekészítés),
- segédanyaggal (nyomtatott tananyag, jegyzet-füzet, toll),
- kis csoportban (nem tömegrendezvény),
- workshop jelleggel, ahol menet közben a témához kapcsolódóan lehetősége nyílik feltenni saját kérdéseit.
 

Amennyiben szeretne emlékeztető e-mailt kapni képzésünkről, kattintson az alábbi gombra!
 

 
Tudja azt, hogy
 
- hogyan hozhat létre adattudatos szervezeti működést, és kerülheti el a személyes adatok jogellenes felhasználása miatti vitákat és pereket?
 
- minden személyes adatot kezelő személy vagy szerv köteles az adatvédelmi incidensekről és az általa továbbított adatokról nyilvántartást vezetni?
 
- mit nem szabad kihagynia az adatkezelési hozzájárulásból és az adatvédelmi nyilatkozatból?
 
- mikor és mit kell adatkezelőként adatkezelési tevékenységek nyilvántartásában vezetnie?
 
- ha figyelmen kívül hagyja az adatvédelmi törvényt, az cégének akár 20 millió eurós bírságot is jelenthet, és a súlyos jogsértés tényét a hatóság cégének nevével is közzéteheti?
 
- mihez elég és mihez kevés a honlapos regisztráció során megkért beleegyezés?
 
- mikor használhatóak fel a kezelt személyes adatok a bíróságok vagy hatóságok előtt?
 
- hova rakhat ki megfigyelő kamerát, hogyan rögzíthet kamerás felvételeket és meddig tárolhatja őket?
 
- mi az új ügyfelek elérésének a jogszerű módja, és hogy mit jelent az opt-in és opt-out alapú adatgyűjtés?
 
- meglévő adatbázisát hogyan használhatja a jövőben?
 
- meddig és milyen célból kezelheti korábbi ügyfelének, volt munkavállalójának adatait?
 
- milyen adatok tartoznak a nyilvánosságra a szervezete által ellátott közfeladatokkal, elköltött közpénzzel vagy elnyert közbeszerzésekkel összefüggésben?
 
Ha szeretne tisztában lenni az említett problémákkal, és jogszerűen eljárni adatvédelmi kérdésekben, akkor ott a helye képzésünkön!
 

Felkészült a törvényi változásokra? Előzze meg az esetleges jogellenes adatkezelésből származó bírságot!
 
A képzés, az Infótörvényt és annak friss módosításait, a résztvevők kérdéseinek megválaszolása mellett, az új szabályok (GDPR) alkalmazásával kapcsolatos gyakorlati kérdésekre is választ adva dolgozza fel.
A törvény az alábbi linken érhető el: Infótörvény
 

 
NAIH közlemények, ajánlások:
Tájékoztató az adatvédelmi nyilvántartásról itt!
További NAIH ajánlások itt!
További NAIH adatvédelmi állásfoglalások, jelentések itt!
További NAIH hatósági határozatok, végzések itt!
 
A törvényjavaslat itt olvasható.
 
Résztvevőink írták

"Nagyon tetszett a képzés. Meg kell vallanom, eredetileg szükséges rossznak tartottam, de Tibor előadásmódja, szenvedélye és a téma iránti elkötelezettsége nagyon inspirálóvá és izgalmassá tette ezt a két napot."
 
"Köszönetet mondok a remek képzésért! Az Ügyvéd úr felkészültsége és hozzáállása kiváló volt számomra. Úgy láttam, hogy igyekezett "emberi" nyelven továbbadni a tudást, hogy a "laikus" hallgatók is értsék, amit előad."

Az adatvédelmi képzés során különösen tetszett:
"kérdésekre bármikor volt lehetőség"
"megtörtént esetek példaként felvázolva a könnyebb érthetőség céljából"
"interaktív óra"
"az előadó stílusa"
"sok gyakorlati példa"
"hallgatókra szabott témák"
"az előadó felkészültsége"
"szakmai beszélgetések"
"az előadó közvetlensége, előadása"
"kis létszám, barátságos környezet"
"Jól felépített, érdekes előadás, még a laikus számára 'szárazabb,töményebb' részeken is"
"szabatos, gördülékeny megfogalmazás egy eléggé száraz témában"
 

 
A részvételi díj minden résztvevő számára tartalmazza:
- a  reggeli és délutáni kávészünetet (kávé, tea, üdítő, édes és sós sütemény)
- a segédanyagot
- tollat és jegyzetfüzetet
- a tanúsítványt
 
 
Kinek ajánljuk
Képzésünket minden szolgáltatónak ajánljuk, amely személyes adatot kezel.
Minden szervezetnél - ahol személyes, illetve egyéb személyre, vagy szervezetre utaló adatot tartanak nyilván - ajánlott adatvédelmi tisztviselőt kinevezni.

A GDPR 37. cikkének (1) bekezdése előírja, hogy adatvédelmi tisztviselőt három esetben kell kijelölni:
a) ha az adatkezelést közhatalmi szervek vagy egyéb, közfeladatot ellátó szervek végzik;
b) ha az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó fő tevékenységei olyan adatkezelési műveleteket foglalnak magukban, amelyek az érintettek rendszeres és szisztematikus, nagymértékű megfigyelését teszik szükségessé; vagy
c) ha az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó fő tevékenységei a személyes adatok különleges kategóriáinak vagy a büntetőjogi felelősség megállapítására vonatkozó határozatokra és bűncselekményekre vonatkozó adatok nagy számban történő kezelését foglalják magukban.
Bizonyítvány
Sämling tanúsítvány
Képek




Képzési napok:
Adatvédelmi tisztviselő képzés 2018. szeptember 11-12.
2018. 09. 11., 2018. 09. 12.

Sämling székház - oktatóterem, 1124 Budapest Németvölgyi út 64.
Adatvédelmi tisztviselő képzés 2018. szeptember 18-19.
2018. 09. 18., 2018. 09. 19.

Hotel Mediterran, 1118 Budapest, Budaörsi út 20/a

Időbeosztás:
2018. szeptember 11-12. (kedd-szerda) 9:30-16:00
2018. szeptember 18-19. (kedd-szerda) 9:30-16:00
Az étel-ital fogyasztás, mint természetbeni juttatás után a közterheket a résztvevő cég fizeti meg.
Figyelem! Itt is felhívjuk figyelmét: lemondást és időpont módosítást legkésőbb a rendezvény előtti 3. munkanapig írásban fogadunk el. Késedelmes lemondás esetén átjelentkezési díjat számítunk fel. A határidőn belüli lemondás nem jár semmilyen fizetési kötelezettséggel. A jelentkezési feltételeket bővebben az online jelentkezési lapon olvashatja.

Részvételi díj:
1 75000 Ft
(+27% ÁFA)
95250 Ft
tartalmaz 2 oktatási napot, a jegyzetet, a tanúsítványt és a frissítőket. A reggeli étel-ital fogyasztás, mint természetbeni juttatás után a közterheket a résztvevő cég fizeti meg.
Legkedvezőbb ár: 63750 Ft + 27% ÁFA
Kedvezmények:
A kedvezmények nem összevonhatóak, minden esetben az Önnek járó legmagasabbat vesszük figyelembe!
 8% Hírlevélre történő feliratkozás esetén
 10% Főkönyvelő vagy TB klubtag cég munkatársai
 10% Magánszemély jelentkezőknek 10 % kedvezményt biztosítunk a képzés díjából
 12% 2 együttes jelentkezés - 2 fő vagy 2 különböző képzésre történő együttes jelentkezés esetén
 15% 3 együttes jelentkezés - 3 vagy több fő, egy vagy akár több különböző képzésre történő együttes jelentkezése esetén
 20% Könyvelők.hu weblap előfizetőinek
INFORMÁCIÓ:
képzés felelős  
Szilágyi Georgina
Telefon:
+36 1 212 44 12
Mellék: 111
Fax: +36 1 212 5071
Email:
Tematika
ADATVÉDELEM ≠ ADATOK VÉDELME
ADATVÉDELEM = ADATALANY VÉDELME
 
I. RÖVID ELVI BEVEZETŐ
A személyes adatok védelmének elvi alapjai
Mit jelent az alapjogi védelem?
Kapcsolat más alapjogokkal
Az adatvédelmet szabályozó jogforrások
Az Alaptörvény
Jogharmonizáció
Alkotmánybírósági gyakorlat
A rendes bíróságok szerepe
Kérdések az elvi bevezetőhöz
 
II. SZABÁLYOZÁSI KERETEK
AZ INFORMÁCIÓS ÖNRENDELKEZÉSI JOGRÓL ÉS AZ INFORMÁCIÓSZABADSÁGRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CXII. TÖRVÉNY RENDSZERE ÉS A GDPR
Az Infotörvényről általában
A törvény fejezetrendje
A GDPR-ról általában
A GDPR mint jogszabály
A GDPR legfontosabb újdonságainak áttekintése
Kérdések a jogszabályi keretekhez
A GDPR tárgyi hatálya
Azonosítást nem igénylő adatkezelés
A GDPR területi hatálya
Az Infotörvény hatálya
Kérdések az szabályozási keretekhez
 
III. JOGÉRTELMEZÉST SEGÍTŐ IRÁNYMUTATÁSOK
GDPR: Article29 WorkingParty -> Európai Adatvédelmi Testület
Hazai adatvédelmi iránymutatások
Adatvédelmi állásfoglalások, jelentések
Ajánlások
 
IV. A SZEMÉLYES ADAT FOGALMA ÉS TÍPUSAI
Melyek a személyes adatok?
Melyek a különleges adatok?
Mivel jár a szenzitív jelleg?
Alapfogalmak (adatkezelő, adatkezelés, adatfeldolgozó, címzett, adattovábbítás, adatvédelmi incidens, hozzájárulás, kötelező szervezeti szabályozás)
Kérdések a személyes adatok fogalmához
Jogesetek a személyes adat fogalmához
 
V. AZ ADATKEZELÉS JOGALAPJA ÉS ALAPELVEI
Jogalapok a GDPR-ban
Az adatkezelés alapelvei (GDPR)
A célhoz kötöttség lényege
A főszabály: hozzájárulás
A hozzájárulás feltételei (GDPR)
A tájékoztatás tartalma (GDPR)
Az adatkezelési nyilatkozat
Példák nyilatkozatokra
Speciális hozzájárulási formák
Jogalap profilalkotás esetén
Kötelező adatkezelés
Adattovábbítás külföldre
Különleges adatok kezelése a GDPR alapján
Kérdések és esettanulmányok az adatkezelési jogalapokhoz
Jogeset az adatkezelés jogalapjához
 
VI. JOGÉRVÉNYESÍTÉSI MECHANIZMUSOK ÉS A SZERVEZETI GARANCIÁK
Az érintett jogai
a) a tájékoztatás,
b) a helyesbítés, a zárolás és a törlés
c) a tiltakozás és a törlés
d) a törléshez való jog
A tájékoztatás tartalma
A törléshez való jog
Az adathordozhatósághoz való jog - GDPR
Bírósági jogorvoslat
Kártérítés és sérelemdíj
GDPR – szűkített felelősség
Adatvédelmi Tisztviselő – GDPR
A tisztviselő feladatai és jogállása
Az adatkezelő által vezetett nyilvántartások
GDPR szerinti adatkezelői nyilvántartás-vezetés
A GDPR új megközelítései
a) Az adatkezelés biztonsága – tartalmi(bb) szabályokkal
b) Beépített és alapértelmezett adatvédelem
c) Adatvédelmi hatásvizsgálat
Az adatkezelő és az adatfeldolgozó közötti viszonyrendszer a GDPR alapján
Kérdések – jogérvényesítés
 
VII. NAIH
A Hatóság jogállása
A Hatóság eljárásáról általában
Részletes eljárási szabályok
Adatvédelmi hatósági eljárás
Szankciók a hatósági eljárásban
A GDRP által hozott újdonságok
Kérdések a Hatóságról
 
SZEKTORÁLIS ADATVÉDELEM
VIII. DIREKTMARKETING
Az adatkezelés jogalapja
IX. KAMERAJOG
Munkahelyi kamerák
X. MUNKAHELYI ADATKEZELÉS
Mi a jogalap a munkavállalói adatok kezelésekor és hogyan szerezzük meg?
 
XI. AZ INFORMÁCIÓSZABADSÁG ALAPFOGALMAI
Elméleti alapok – közérdekű adatok
Megismerhetőség
Melyek a közérdekű adatok?
A magánszféra nyilvánossága
„Üvegzseb-szabályok”
Kérdések a közérdekű adatokhoz
Jogeset az információszabadság alapfogalmaihoz
 
XII. AZ INFORMÁCIÓSZABADSÁG KORLÁTAI ÉS ELJÁRÁSI GARANCIÁI
Jogérvényesítési mechanizmusok
A NAIH eljárásai közérdekű és közérdekből nyilvános adatok esetén
 
XIII. AZ ADATKEZELÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ BŰNCSELEKMÉNYEK
 
XIV. A GDPR – FELKÉSZÜLÉS MENETE
Minimumprojekt
Oktatók
Dr. Sepsi Tibor
Blogok: http://igyirnankmi.hvg.hu/ http://blog.atlatszo.hu/
Kihelyezett vállalati képzés
Szeretné kollégáit is felkészíteni a változásokra?
Adatvédelmi képzéseinket kihelyezett vállalati formában is megszervezzük az Ön cége igényei szerint! Kérjük írja meg igényét oktatásszervezőnknek!
Referenciák
Eddig több mint 280 cég munkatársa, illetve magánszemélyek vettek részt Adatvédelmi tisztviselő (korábban adatvédelmi felelős) képzésünkön. Többek közt:
Aegon Magyarország Hitel Zrt.
Budaörs Város Önkormányzata
Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokság
Dun & Bradsreet Hungária Kft.
Erzsébet Kórház Sopron
Főtáv Zrt.
Fővárosi Vízművek Zrt.
Hanwha Bank
ISD Dunaferr Zrt.
Jabil Circuit Magyarország Kft.
Kapcsolat.hu Kft.
MNB
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Magyar Posta Zrt.
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
MVM Zrt.
Országos Mentőszolgálat
Österreich Werbung Marketing Kft.
Pécsi Vízmű Zrt.
Rossmann Magyarország Kereskedelmi Kft.
Siemens Zrt.
Szarvasi Általános Informatikai Kft.
Tchibo Budapest Kft.
Tempus Közalapítvány
Zollner Kft.