Kezdőlap Adatvédelem Adatvédelmi tisztviselő képzés
Adatvédelmi tisztviselő képzés
ISMERTETŐ
Amennyiben szeretne emlékeztető e-mailt kapni képzésünkről, kattintson az alábbi gombra!
 
 
A kurzus struktúrája
 
2018. május 25-én hatályba lépett az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, a GDPR. Képzéseink és kiváló oktatónk dr. Sepsi Tibor közreműködésével igyekszünk segíteni a szabályok értelmezésében és a gyakorlatba történt átültetés szabályosságának ellenőrzésében.
 
A NAIH állásfoglalásait itt találja.
 
-mondta Péterfalvi Attila (NAIH elnök)
 
 2 oktatási napból álló, kiscsoportos, gyakorlatorientált kurzus. 
 
A jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését. Természetesen a résztvevőknek folyamatos lehetőségük van a saját szakmai területüket/érdeklődési körüket érintő kérdések felvetésére.
A megszerzett ismeretek alkalmazására való felkészülést mintákkal segítjük (pl. adatkezelési tevékenységek nyilvántartása excel)
Kiemelten foglalkozunk a GDPR-ral.
 
KVÍZ!
Tesztelje adatvédelemmel kapcsolatos ismereteit! 

A kiscsoportos Adatvédelmi tisztviselő (korábban adatvédelmi felelős) képzés során - a létszámból adódóan -  konzultációs lehetőséget is biztosítunk!
 
Az Adatvédelmi Munkacsoport részletesen foglalkozik az adatvédelmi tisztviselő jogállásával, kijelölésével és tevékenységének alapvető szabályaival. Ez az iránymutatás elérhető magyar nyelven is: A 29-es Munkacsoport iránymutatásai 
"A GDPR értelmében bizonyos adatkezelők és adatfeldolgozók kötelesek adatvédelmi tisztviselőt kijelölni. Ez a kötelezettség kiterjed minden közhatalmi szervre vagy egyéb, közfeladatot ellátó szervre (függetlenül attól, hogy milyen adatokat dolgoz fel), valamint egyéb olyan szervezetekre, amelyek fő tevékenysége az egyének szisztematikus, nagymértékű megfigyelése, vagy amelyek a személyes adatok különleges kategóriáit nagy számban kezelik.
Abban az esetben, ha a GDPR kifejezetten nem írja elő adatvédelmi tisztviselő kijelölését, a szervezetek számára bizonyos esetekben hasznosnak bizonyulhat, ha önkéntes alapon jelölnek ki adatvédelmi tisztviselőt."
(A 29. cikk szerinti munkacsoport)
 
A rendeletben nincs előírva, hogy az adatvédelmi tisztviselőnek milyen végzettséggel kell rendelkezni. Az adatvédelmi tisztviselőt körültekintően, a szervezeten belüli adatvédelmi kérdések megfelelő figyelembevételével kell kiválasztani (NAIH állásfoglalás)
 
 
Miért a Sämling Adatvédelmi tisztviselő képzése?

Szeretne a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályokkal tisztában lenni, és megismerni a gyakorlatot?
 
Jöjjön el a Sämling Kft. által szervezett 2 napos Adatvédelmi tisztviselő (korábban adatvédelmi felelős) képzésre, amelyet
- kényelmes helyszínen tartunk,
- kávészünetekkel (reggeli és délutáni bekészítés),
- segédanyaggal (nyomtatott tananyag, jegyzet-füzet, toll),
- kis csoportban (nem tömegrendezvény),
- workshop jelleggel, ahol menet közben a témához kapcsolódóan lehetősége nyílik feltenni saját kérdéseit.
 

 
Tudja azt, hogy
 
- hogyan hozhat létre adattudatos szervezeti működést, és kerülheti el a személyes adatok jogellenes felhasználása miatti vitákat és pereket?
 
- minden személyes adatot kezelő személy vagy szerv köteles az adatvédelmi incidensekről és az általa továbbított adatokról nyilvántartást vezetni?
 
- mit nem szabad kihagynia az adatkezelési hozzájárulásból és az adatvédelmi nyilatkozatból?
 
- mikor és mit kell adatkezelőként adatkezelési tevékenységek nyilvántartásában vezetnie?
 
- ha figyelmen kívül hagyja az adatvédelmi törvényt, az cégének akár 20 millió eurós bírságot is jelenthet, és a súlyos jogsértés tényét a hatóság cégének nevével is közzéteheti?
 
- mihez elég és mihez kevés a honlapos regisztráció során megkért beleegyezés?
 
- mikor használhatóak fel a kezelt személyes adatok a bíróságok vagy hatóságok előtt?
 
- hova rakhat ki megfigyelő kamerát, hogyan rögzíthet kamerás felvételeket és meddig tárolhatja őket?
 
- mi az új ügyfelek elérésének a jogszerű módja, és hogy mit jelent az opt-in és opt-out alapú adatgyűjtés?
 
- meglévő adatbázisát hogyan használhatja a jövőben?
 
- meddig és milyen célból kezelheti korábbi ügyfelének, volt munkavállalójának adatait?
 
- milyen adatok tartoznak a nyilvánosságra a szervezete által ellátott közfeladatokkal, elköltött közpénzzel vagy elnyert közbeszerzésekkel összefüggésben?
 
Ha szeretne tisztában lenni az említett problémákkal, és jogszerűen eljárni adatvédelmi kérdésekben, akkor ott a helye képzésünkön!
 

Felkészült a törvényi változásokra? Előzze meg az esetleges jogellenes adatkezelésből származó bírságot!
 
A képzés, az Infótörvényt és annak friss módosításait, a résztvevők kérdéseinek megválaszolása mellett, az új szabályok (GDPR) alkalmazásával kapcsolatos gyakorlati kérdésekre is választ adva dolgozza fel.
A törvény az alábbi linken érhető el: Infótörvény
 

 
NAIH közlemények, ajánlások:
Tájékoztató az adatvédelmi nyilvántartásról itt!
További NAIH ajánlások itt!
További NAIH adatvédelmi állásfoglalások, jelentések itt!
További NAIH hatósági határozatok, végzések itt!
 
Résztvevőink írták

"A képzést nagyon élveztem, a színvonal magas, a tananyag érthető volt! Köszönöm, hogy részt vehettem!"

"Nagyon tetszett a képzés. Meg kell vallanom, eredetileg szükséges rossznak tartottam, de Tibor előadásmódja, szenvedélye és a téma iránti elkötelezettsége nagyon inspirálóvá és izgalmassá tette ezt a két napot."

"Jelzem, hogy kitűnő színvonalú és kitűnő, európai szintű szervezéssel történt a tanfolyam."
 
"Köszönetet mondok a remek képzésért! Az Ügyvéd úr felkészültsége és hozzáállása kiváló volt számomra. Úgy láttam, hogy igyekezett "emberi" nyelven továbbadni a tudást, hogy a "laikus" hallgatók is értsék, amit előad."

Az adatvédelmi képzés során különösen tetszett:
"kérdésekre bármikor volt lehetőség"
"megtörtént esetek példaként felvázolva a könnyebb érthetőség céljából"
"interaktív óra"
"az előadó stílusa"
"sok gyakorlati példa"
"hallgatókra szabott témák"
"az előadó felkészültsége"
"szakmai beszélgetések"
"az előadó közvetlensége, előadása"
"kis létszám, barátságos környezet"
"Jól felépített, érdekes előadás, még a laikus számára 'szárazabb,töményebb' részeken is"
"szabatos, gördülékeny megfogalmazás egy eléggé száraz témában"
 

 
A részvételi díj minden résztvevő számára tartalmazza:
- a  reggeli és délutáni kávészünetet (kávé, tea, üdítő, édes és sós sütemény)
- a segédanyagot
- tollat és jegyzetfüzetet
- a tanúsítványt
 
 
Kinek ajánljuk
Képzésünket minden szolgáltatónak ajánljuk, amely személyes adatot kezel.
Minden szervezetnél - ahol személyes, illetve egyéb személyre, vagy szervezetre utaló adatot tartanak nyilván - ajánlott adatvédelmi tisztviselőt kinevezni.

A GDPR 37. cikkének (1) bekezdése előírja, hogy adatvédelmi tisztviselőt három esetben kell kijelölni:
a) ha az adatkezelést közhatalmi szervek vagy egyéb, közfeladatot ellátó szervek végzik;
b) ha az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó fő tevékenységei olyan adatkezelési műveleteket foglalnak magukban, amelyek az érintettek rendszeres és szisztematikus, nagymértékű megfigyelését teszik szükségessé; vagy
c) ha az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó fő tevékenységei a személyes adatok különleges kategóriáinak vagy a büntetőjogi felelősség megállapítására vonatkozó határozatokra és bűncselekményekre vonatkozó adatok nagy számban történő kezelését foglalják magukban.
Időbeosztás:
2 nap, 9:30 - kb. 16:00-ig
Az étel-ital fogyasztás, mint természetbeni juttatás után a közterheket a résztvevő cég fizeti meg.
Figyelem! Itt is felhívjuk figyelmét: lemondást és időpont módosítást legkésőbb a rendezvény előtti 3. munkanapig írásban fogadunk el. Késedelmes lemondás esetén átjelentkezési díjat számítunk fel. A határidőn belüli lemondás nem jár semmilyen fizetési kötelezettséggel. A jelentkezési feltételeket bővebben az online jelentkezési lapon olvashatja.

Részvételi díj:
1 75000 Ft
(+27% ÁFA)
95250 Ft
tartalmaz 2 oktatási napot, a jegyzetet, a tanúsítványt és a frissítőket. A reggeli étel-ital fogyasztás, mint természetbeni juttatás után a közterheket a résztvevő cég fizeti meg.
Legkedvezőbb ár: 63750 Ft + 27% ÁFA
Kedvezmények:
A kedvezmények nem összevonhatóak, minden esetben az Önnek járó legmagasabbat vesszük figyelembe!
 8% Hírlevélre történő feliratkozás esetén
 10% Magánszemély jelentkezőknek 10 % kedvezményt biztosítunk a képzés díjából
 10% TB klubtagjaink részére
 12% 2 együttes jelentkezés - 2 fő vagy 2 különböző képzésre történő együttes jelentkezés esetén
 15% 3 együttes jelentkezés - 3 vagy több fő, egy vagy akár több különböző képzésre történő együttes jelentkezése esetén
 20% Könyvelők.hu weblap előfizetőinek
INFORMÁCIÓ:
KÉPZÉSszervező  
Nemecskó Boglárka
Telefon:
+36 20 533 9620
Email:
Tematika
 
1. Az Alaptörvény és a GDPR: a magyar adatvédelem szabályozási keretei
1.1. Az Alaptörvény
1.2. Az Alkotmánybíróság gyakorlata
1.3. Mit jelent az alapjogi védelem?
1.4. Az Európai Unió Alapjogi Chartája
1.5. Kapcsolat más alapjogokkal
1.6. Az adatvédelmet szabályozó jogforrások
1.7. A GDPR-ról általában; Miben jelentett a GDPR valóban újdonságot?
1.8. Adatkezelési típusok 2018. július 27. óta
1.9. A GDPR alá tartozó adatkezelések
1.10. Hol kell alkalmazni a GDPR-t?
 
2. Az adatkezelés alapfogalmai
2.1. Melyek a személyes adatok?
2.2. Melyek a különleges adatok?
2.3. A GDPR szereplői
 
3. Az adatkezelés alapelvei és jogalapjai
3.1. Jogalapok a GDPR-ban; Az érintett hozzájárulása; A szerződés; A kötelező adatkezelés; A létfontosságú érdek; A jogos érdek
3.2. Különleges adatok kezelése a GDPR alapján
3.3. A tiltakozáshoz való jog
3.4. Az adatkezelés alapelvei
3.5. Esettanulmányok az adatkezelési jogalapokhoz
 
4. Az adatkezelés eljárási és szervezeti követelményei
4.1. Az érintett jogai
4.2. Az érintett előzetes tájékoztatása (GDPR 13. ÉS 14. CIKK)
4.3. Az érintett hozzáférési joga (GDPR 15. CIKK)
4.4. Az adathordozhatósághoz való jog (GDPR 20. CIKK)
4.5. A törléshez való jog („Az elfeledtetéshez való jog”)
4.6. Jogorvoslati jog
4.7. Kártérítés és sérelemdíj (GDPR 82. CIKK)
4.8. Az adatkezelők adminisztratív kötelezettségei
4.9. Adatvédelmi tisztviselő
4.10. A GDPR szerinti adatkezelői nyilvántartás-vezetés
4.11. Adatvédelmi hatásvizsgálat
4.12. A visszaélés személyes adattal bűncselekmény
4.13. A NAIH vizsgálati hatásköre
4.14. Az adatvédelmi hatósági eljárás
4.15. Korrekciós hatáskörök
 
5. Mindennapos adatkezelési problémák az üzleti adatkezelésben
5.1. Kinek az adatai milyen jogalapon kezelhetőek?
5.2. Ügyféladatok kezelése
5.3. Direktmarketing-szabályozás
5.4. A profilalkotás és az automatizált döntéshozatal
5.5. Adattovábbítás harmadik országba
5.6. A bizalmi szolgáltatók adatkezelése
5.7. A GDPR és az üzleti titkok
 
6. A foglalkoztatottak adatainak kezelése
6.1. Mi a jogalap a munkavállalói adatok kezelésekor és hogyan szerezzük meg?
Elsődleges jogalap: szerződés; Másodlagos jogalapok: jogos érdek, jogi kötelezettség teljesítése
6.2. Mit írassunk alá belépéskor?
6.3. Volt munkavállaló adatai, munkaügyi perek
6.4. Biometrikus adatok kezelése
6.5. A pályázó adatai
6.6. Erkölcsi bizonyítvány
6.7. FACEBOOK, LINKEDIN
6.8. Az e-mailfiók tartalma és a magánszféra a munkahelyen
 
7. Elektronikus megfigyelőrendszerek alkalmazása
7.1. A kamerajog GDPR előtti rendszere
7.2. Munkahelyi kamerák
7.3. Magáncélú elektronikus megfigyelés a GDPR alapján
 
8. Az információszabadság és a GDPR
8.1. A közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismerhetősége
8.2. Melyek a közérdekű adatok
8.3. A magánszféra nyilvánossága
8.4. „ÜVEGZSEB-SZABÁLYOK”
8.5. A GDPR és a közéleti vita
 
9. A GDPR-megfelelőség biztosításának alapvető lépései
 
 
Oktatók
Dr. Sepsi Tibor
Blogok: http://igyirnankmi.hvg.hu/ http://blog.atlatszo.hu/
Képek


Kihelyezett vállalati képzés
Szeretné kollégáit is felkészíteni a változásokra?
Adatvédelmi képzéseinket kihelyezett vállalati formában is megszervezzük az Ön cége igényei szerint! Kérjük írja meg igényét oktatásszervezőnknek!
Referenciák
Eddig több mint 450 cég munkatársa(i), illetve magánszemélyek vettek részt Adatvédelmi tisztviselő (korábban adatvédelmi felelős) képzésünkön. Többek közt:
Aegon Magyarország Hitel Zrt.
Budaörs Város Önkormányzata
Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokság
Dun & Bradsreet Hungária Kft.
Erzsébet Kórház Sopron
Főtáv Zrt.
Fővárosi Vízművek Zrt.
Hanwha Bank
ISD Dunaferr Zrt.
Jabil Circuit Magyarország Kft.
Kapcsolat.hu Kft.
MNB
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Magyar Posta Zrt.
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
MVM Zrt.
Országos Mentőszolgálat
Österreich Werbung Marketing Kft.
Pécsi Vízmű Zrt.
Rossmann Magyarország Kereskedelmi Kft.
Siemens Zrt.
Szarvasi Általános Informatikai Kft.
Tchibo Budapest Kft.
Tempus Közalapítvány
Zollner Kft.