Oldal nyomtatása
Valutapénztáros aktualitások

 

Ön látta már? Májusban érkezik az új 100 és 200 eurós bankjegy, így teljes lesz az új sorozat!

Magyarországon az új 500 forintos februári bevezetésével, a régi ötszázasok és tízezresek bevonásával a 2014-ben indult bankjegycsere leglényegesebb része véget ér. Ezzel párhuzamosan az idén lezárul az euróbankjegyek cseréje is. Alig több mint egy hónap múlva, május 28-án kerülnek piacra az új 100 eurós és 200 eurós bankjegyek.

 Az euróbankjegyek cseréje, azaz az új Europé-sorozat bevezetése 2013-ban indult az új 5 eurós bankjegy kibocsátásával. Majd érkezett a 10-es, 20-as és az 50-es bankjegy, idén pedig a 100-as és a 200-as (amelyekről videót itt talál). Valamennyi új bankjegy biztonságosabb, nehezebben hamisítható korábbi társuknál. Az EKB szabályai szerint a régi euróbankjegyekkel bármeddig lehet fizetni.

Hogyan ismerjük fel mégis a hamis bankjegyeket?

A megújult magyar bankjegyek biztonsági elemei  ma már jóval összetettebb, komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen, mégis akadnak olyanok, akik továbbra is próbálkoznak.

Az új forint bankjegyeket minden felhasználói kör megbízhatóan ellenőrizheti. A lakosságot segítik azok a biztonsági elemek, melyeket segédeszköz használata nélkül tapintással, a bankjegy mozgatásával vagy fényfelé tartásával is könnyen ellenőrizhetünk. A nagyobb mennyiségű készpénzt kezelő pénztárosok számára UV-A/C lámpákkal ellenőrizhető, fluoreszkáló motívumok nyújtanak további segítséget. Amennyiben úgy véljük, hogy vásárlásaink során hamisgyanús bankjegyet kapunk, a legfontosabb, hogy azt ne próbáljuk meg továbbadni, mert azzal magunk is bűncselekményt követünk el. Helyette inkább keressük fel a legközelebbi hitelintézet fiókját vagy postafiókot, és kérjük a bankjegy valódiságának vizsgálatát.

Forrás: https://www.napi.hu, http://faktor.hu

Amennyiben Ön is szeretne naprakész lenni a bankjegyeket érintő változásokkal, illetve szeretne piacképes szakmát 4 nap alatt, jöjjön el folyamatosan induló Pénztárkezelő- és Valutapénztáos OKJ képzésünkre!